joi, 30 aprilie 2009

Democratia

Intotdeauna am fost pro democratie. Niciodata nu am stiut insa ca voi ajunge sa ma bucur cand o sa vad ca sunt persoane cu o alta parere decat mine. Ei, am ajuns si acolo. Va spuneam mai devreme ca fac alegeri pentru studentii reprezentanti. La unul din ani, desi a fost un singur candidat, au existat cateva voturi contra si cateva abtineri. Motivul pentru care m-am bucurat se datoreaza experientei de pana acum in diferite structuri in care se voteaza. Din pacate, am constatat ca de multe ori unanimitatea arata de fapt fie indiferenta, fie tensiuni, conflicte si pareri contrare neexprimate, fapt ce poate duce doar la frustrare, iar frustrarea duce la agresivitate - activa sau pasiva (de genul barfelor, al atacurilor "pe la spate", al neasumarii deciziilor si neimplicarii reale si autentice).

Astept, acum, ca si in intalnirile reprezentantilor de an sa incepem sa ne contrazicem, ca sa putem lua deciziile cele mai bune, ca sa putem sa ni le asumam, si sa putem sa ne ducem obiectivele la capat.

Mai e un aspect care tine de democratie - maturitatea emotionala. Astazi, am asistat la un curs foarte tare de psihoterapie. Am inteles ca persoanele mature sunt capabile sa aiba o pozitie, sa poata suporta, uneori, respingerea sociala pentru ele, sa poata suporta frustrarea (neimplinirea dorintelor), si sa accepte ca nu pot controla realitatea. Ce inseamna toate astea? Pai, sa zicem ca nu iti place un curs. Sa zicem ca asta genereaza o frustrare. O persoana matura incearca sa imbunatateasca situatia - se adreseaza profesorului si ii spune ce nu ii place (respectuos, politicos). Una imatura barfeste la o cafea. Persoana matura isi asuma faptul ca s-ar putea ca cererea sa nu ii fie implinita (sa sufere un esec in tentativa de a controla realitatea - si deci sa sufere), si e capabila sa suporte faptul ca nu poate controla realitatea (reactia cadrului didactic, eventual a celorlalti studenti). Apoi, va putea cauta noi mijloace de a creste calitatea educatiei de care beneficiaza (va pleca la alta facultate, de exemplu), sau se va impaca realmente cu realitatea, si va trai, impacat!, cu o frustrare, cautand sa obtina cat mai mult din experienta respectiva. Adultii au capacitatea de a gestiona frustrarile, si de a accepta ca realitatea ofera si suferinte si frustrari. O persoana care isi asuma maturizarea, va intelege si accepta potentiale suferinte, dar va intelege beneficiile pe terment lung pe care le aduce angajarea in activitati "democratice" - va fi mai integra, se va simti impacata cu realitatea si in armonie cu ea, va produce modificari in mediu, atunci cand este posibil, va putea accepta ca altii au alte pareri, pe care nu le controleaza!, fara ca acest lucru sa o faca mai putin fericita (tineti minte ca evolutia necesita, uneori, suferinta - iesirea din zona de confort actuala). Acesta va ajunge un cetatean al societatii - ceilalti vor fi prizonieri ai ei.

Cu alte cuvinte, pledez pentru exercitiul drepturilor - chiar cu riscul unor consecinte negative. Exercitiul lor ne permite sa fim parte a miscarii din jurul nostru. Neexercitarea ne permite sa fim spectatori. Exercitiul ne permite sa fim responsabili pentru actiunile noastre. Neexercitarea ne permite sa fim iresponsabili, fara a fi macar constienti de asta (vom da vina pe altii, fara a ne recunoaste rolul in sistem, si vom perpetua, astfel, starea lucrurilor). Exercitiul duce la respect reciproc (dupa mult timp). Neexercitarea drepturilor duce la agresivitate.

Cam atat cu pledoaria mea. M-as bucura sa vad niste reactii :).

Cu drag, 
Mihai

vineri, 24 aprilie 2009

Noutati...

Poate ca n-am apucat sa iti spun, dar s-ar putea sa restrictioneze internetul (europa se pregateste sa voteze un pachet de legi care ar putea permite providerilor de internet sa vanda accesul la pachete de siteuri, asa cum vinde accesul la canale TV). Mai multe informatii gasiti pe alt blog al meu.

In rest, am intrat din nou in ritm :). Facultate, proiecte, nebunii... Am pierdut vreo 2 ore doar cautand si downloadand si stergand Screen Recordere, multa vreme pe la facultate, cautand carti (despre care mi s-a spus ulterior, de un profesor foarte bun, ca nu ma ajuta prea mult...), si nu e (aproape) nimic mai aiurea decat timpul pierdut facand lucruri degeaba.

Iti doresc ca macar tu sa te bucuri de ziua asta, si de ce ai facut in ea!

luni, 20 aprilie 2009

Paste fericit!

Nu stiu daca e o urare pentru tine (ar fi cam tarziu), stiu insa sigur ca e experienta mea in ultimele cateva zile...

De ce? Poate ca te intrebi, poate ca te doare-n cot (e rau sa te doara-n cot, cel putin la propriu), in orice caz, eu iti spun:

Pai in primul rand, am fost cu familia, din pacate fara prietena de data asta :(, dar totusi, m-am simtit foarte bine. Am luat mai multa bataie decat oricand altcandva - la table si la remi (daca nu asa se scrie, asta e... oricum am luat bataie), de la maica-mea. Recunosc insa ca m-am simtit foarte bine :D. Am mancat cea mai buna friptura de miel la ceaun care a fost facuta vreodata - reteta a la toto (bunicul meu de la Ocna Mures). V-as descrie gustul, dar n-ati avea cum sa intelegeti. E ca si cum ati incerca sa intelegeti un calugar, de oricare ar fi el, mentinandu-va la stadiul de "cred ca e ceva acolo...". Nu se poate. Prea buna friptura...

Si apropo de calugari, taica-meu s-a crestinat brusc (era teoretic crestin, dar frecventa doar din cand in cand biserica), si pune o pasiune deosebita pe aceasta latura. Poate ca unii din voi va muscati limba sa nu faceti misto... Altii mai incercati in de-ale credintei vor intui, poate, schimbarea pozitiva. Fara sa exagerez, pot spune ca s-a schimbat destul de mult - e mult mai calm, intelegator, saritor (nu ma refer neaparat la bani). Ma chiar bucur pentru el, chiar avea nevoie de o sursa de armonie interioara. Astept cu mare interes sa vad continuarea... (sper ca nu vede blog entryul asta :-").

Si apropo de tehnologie, le-am cumparat bunicilor (pe banii lor bineinteles) webcam si boxe la calculator, si au putut vorbi cu frate-mio, care e in franta (cu bursa erasmus), si sa se vada unii pe altii. Imi pare rau ca nu am o poza la indemana, sa vedeti si voi cum stateau cu totii claie peste gramada, sau ciorchine, pe langa calculator, si nu stiau care sa mai vorbeasca pe Skype. (va vine sau nu sa credeti, unii invata si dupa 70 de ani sa foloseasca calculatorul). Oricum, vazandu-i cat de bucurosi sunt ca acum sunt conectati audio-video cu rudele, a fost poate unul din cele mai frumoase momente ale acestor sarbatori.

In rest, m-am mai jucat cu pisica, "mimi" pe numele ei. Poate nu a fost cel mai frumos lucru de Pasti, dar m-am jucat, recunosc, de-a soarecele si pisica. Da, v-ati prins, ea era soarecele de data asta. A tras o sperietura pe cinste... Sa va descriu insa mai detaliat: Bucataria are o usa catre exterior - terasa, si una catre dormitor (mai are una catre hol, care era inchisa, deci nu conteaza). Eu am intrat de pe terasa (da, eram putin amenintator... mai mult >:) ). Ea, dupa vreo doua incercari de iesit din bucatarie, in care am blocat-o, fugind la usa dinspre terasa, a mers in dormitor. Am inchis usa dinspre terasa, dupa care am mers dupa ea. Am vazut-o sub pat, si dupa ce, asemeni dinozaurilor din filmele mai vechi, facute cu jucarii de cauciuc, am bagat mana in "pestera" (da da, sub pat), fara prea mult succes, am luat un slap (papuc, pentru mitici), si cand a vazut ca nu-i de saga (şagă) cu mine, a taiat-o in bucatarie, sperand sa poata iesi din casa. Ghinion, usa era inchisa >:)))))). am intrat inapoi in bucatarie, am inchis usa dinspre dormitor, dupa care, in patru labe, am inceput sa o fugaresc (era interesant sa studiezi schimbarea vitezei de reactie sub influenta fricii, psihologic vorbind). Spre marea mea surprindere, insa, dupa ce a ajuns sub un coltar, iar eu sub masa din fata coltarului, viteza de reactie de care va vorbeam nu a mai existat. Nu stiu daca gandea cu viteza luminii, si mi se parea mie ca de fapt sta pe loc, sau statea pur si simplu pe loc. Cert e ca a mieunat de cateva ori (n-am mai auzit-o mieunand pana atunci), dupa care s-a lasat prinsa. Initial, am intins acelasi slap (cred ca era acelasi), si, vazand ca nu-l ataca, am intins si mana. Studiul de caz fiind finalizat, timpul de reactie masurat, am lasat animalul in pace (poate v-ati facut alta parere, dar nu-mi place sa chinuiesc animale...). Prin urmare, viteza de reactie creste sub influenta fricii pana la o valoare maxima a fricii f max, dupa care ia valoarea 0 (la mimi cel putin).

Si apropo de valoarea 0, recunosc ca stresul nu a scazut pana acolo. Nu am resit sa ma desprind cu totul de toate proiectele, obiectivele si planurile legate de facultate si ONGS (http://www.aspse.ro/, http://www.profitari.ro/, http://groups.yahoo.com/group/studenti_fpse pentru detalii). E normal insa... Am citit undeva ca pentru un concediu reusit trebuie sa fii plecat mai mult de 6 zile. 3 zile iti ia sa te deconectezi de probleme, sarcini, etc., iar cu 3 zile inainte sa termini concediul incepi sa te gandesti, anticipativ, la ce o sa ai de facut. A little piece of wisdom care sper sa-ti foloseasca si tie...

Am cam terminat (poate mai editez cateva chestii daca ma supar sau ma entuziasmez prea tare..).

Te las la alte tale. Iti doresc, ca tot e Pastele, o liniste sufleteasca care sa te acompanieze in tot ceea ce faci.

Cu drag (si somnoros, trebuie sa recunosc),
Mihai

vineri, 17 aprilie 2009

Ne-am intalnit miercuri... dupa aproape un an

Studentii reprezentanti si candidatii pentru o astfel de functie, care au putut si au vrut sa raspunda chemarii mele, s-au intalnit miercuri, in sediul nou al Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei (e vorba de studenti ai acestei facultati).

Dupa cum le-am promis, ne-am cunoscut putin, am povestit despre liniile de actiune ale procesului Bologna, despre drepturile studentilor, si am apucat sa povestim un pic si despre ce se intampla prin facultate (ce merge bine, ce ar putea sa mearga mai bine, si ce e necesar sa mearga mai bine). Intalnirea a fost una destul de lunga, insa parca prea scurta totusi, avand in vedere obiectivele ei, si s-a desfasurat fara probleme in sediul Asociatiei Studentilor la Psihologie si Stiintele Educatiei (ASPSE).

Prezenta m-a nemultumit putin, dar asta e doar un semnal ca trebuie sa gasesc si alte metode de a anunta si atrage atat reprezentantii, cat si studentii simpli la acest gen de intalniri.

In rest, astept cu nerabdare sa vad stabilita noua echipa de studenti membri in Consiliul Facultatii, si sa incepem lucrul!

Bucuria mea vine nu neaparat datorita simplei ocazii a intalnirii noastre, cat faptului ca pana acum, in acest an, nu am reusit sa ne intalnim :(. Insa privesc inainte...

... cu fericiiiiireee!!!

Mihai

marți, 14 aprilie 2009

Ce mai face Mishu

Pentru ca tot vorbim de fericire, parerea mea este ca o premisa esentiala a acestei stari este data de a fi un membru util societatii.. De a-ti gasi locul printre oameni, si de a aduce un plus de valoare in grupurile din care faci parte. Pentru asta, de exemplu, incerc sa asist la cresterea calitatii sistemului de reprezentare studentesc. Mai am putin si termin alegerile pentru reprezentanti de an. Chiar inaintea sa le termin, maine (adica miercuri), sa fac o sedinta cu cei alesi deja si cu cei care isi doresc sa candideze, in care vom discuta despre procesul Bologna, despre noi, despre regulamente si despre nevoile studentilor. La sfarsit, imi doresc sa plecam cu totii hotarati sa ne aducem contributia la evolutia facultatii noastre.

vineri, 10 aprilie 2009

Fetelor, nu mai sunt liber...

Dupa ce am crezut ca m-am despartit de prietena, mi-am dat seama ca de fapt, totul e mai sec fara ea. Am fost tot nervos si suparat cateva zile, si bolnav pe de-asupra, si singur... si mi-a fost dor de ea :). Maica-mea, fericita de vestea ca m-am impacat, ma intreba totusi ironic cum de.. "parca curgeau ofertele dupa tine", si i-am spus si ei, si iti spun si tie, degeaba curg ele dupa mine daca nu curg si eu dupa ele. Oricum, ma asteapta Pastele catolic, pe care il voi petrece cu familia, la bunici si da, si cu Emilia, si va fi o sarbatoare minunata, si voi fi fericit :D.

Sper ca si tu ti-ai gasit linistea de sarbatori, si ca esti impacat(a) si linistit(a), macar acum. Te salut cu drag din inima ardealului!

... in drumul meu spre fericiiiiree!!!!,
Mihai

Fericiiiiree!!!

Fericire, fericire, fericire! Sper ca v-am convins, sa puneti un zambet pe buze, sa va bucurati de viata, sa priviti inainte, sa va jucati, sa sperati, sa indrazniti, sa simtiti viata si bunele si relele ei :). Deschid seria "dezastre in aer" pe un ton optimist :). Viata e frumoasa!

miercuri, 8 aprilie 2009