miercuri, 27 mai 2009

Inspirat de aerul TEDx Bucuresti



Vă salut cu Fericiiiiiree!!!!

Pentru început, ca să vedeți că vorbesc serios - Chiar există aer de TEDx București, vă atașez o poză ;). De altfel, această singură poză de la eveniment are onoarea de a fi primul membru in directorul „Memorabile” (din directorul Poze), și prin urmare, probabil că vă puteți da seama cât de fericit sunt că am participat :D.



M-am dus nevând așteptări foarte mari de la eveniment. De altfel, singurul vorbitor de care știam era domnul Raed Arafat, de care sunt sigur că ați auzit și voi ;). În rest, de nimeni. Și uite că am fost foaaarte plăcut surprins.. de atmosferă, de vorbitori, de tot. Despre vorbitori, puteti citi si voi pe siteul evenimentului. O sa vi-i prezint si eu, si o sa va povestesc, pe scurt, cam ce s-a intamplat.

Primul vorbitor a fost Alexandru Tomescu, un violonist de excepție. El a vorbit despre cum s-a hotărât să vină în țară, împreună cu colegii lui din Romanian Piano Trio, și să concerteze. A făcut asta visând, fiind curajos, dar și afișându-se la concerte cu lookuri ciudate [nu excesiv, dar neconvenționale pentru reprezentanții muzicii clasice], pentru a fi mai apropiat de publicul tânăr, și chiar mergând personal pentru a căuta sponsorizări. El spune că a învățat că pe lângă evenimentul propriu-zis, mai sunt încă două părți la fel de importante: partenerii media și sponsorii. A mai învățat și că e important să mergi prima dată la partenerii media, și abia apoi la sponsori... Mai multe, de îndată ce apare TED talku lui pe net (o sa îl pun și eu pe blog ;) ). Din seria artist și antreprenor, a vorbit și un bijutier, și nu oricine, ci David Sandu. El ne-a spus despre faptul că orice concept, orice meserie, stil, artă, are în sine o regulă. Chiar și atunci când creezi ceva nou, creezi de fapt, sau descoperi, o regulă. Povestea sa despre cum a învățat să creeze bijuterii, mi-a plăcut în mod deosebit, pentru că era despre învățare, dezvoltare personală și dezvoltare profesională, și deci, despre temele mele de interes. Bineînțeles, am apreciat și partea în care a vorbit despre legătura dintre artă și comerț, dar nu vreau să spun chiar tot aici. Fiți cu ochii în patru pe TEDx București pentru speechuri (sau pe blog, o sa apară și aici). Și pentru că am ajuns la tema învățare și dezvoltare personală, următoarea persoană despre care vă vorbesc este Sandra Ghițescu [veți observa că sunt 2 linkuri pentru ea... unul pe nume, unul pe prenume]. La TEDx, ea a vorbit despre schimbare, dezvoltare personală și joc. Mi-a placut modul în care a început să ia viata „în joacă” (metaforic vorbind), să se joace, încercand să comunice mai bine cu prietenul, incercând să se adapteze mai bine la servici, și mi-a plăcut și mai mult că i-a ieșit :D. Toată povestea o veți auzi chiar de la ea. Eu, de altfel, am și vorbit cu ea după conferință, pentru că mi-ar plăcea să colaborez, ca viitor (posibil și probabil) președinte al ASPSE. Am vorbit cu ea și pentru că am găsit ideea de joacă într-un TED tare, și pentru că m-am hotărât să o promovez inclusiv în modul în care se lucrează în aspse, dacă o să pot face acest lucru. TEDul respectiv îl „șeruiesc” și cu voi. Puteți să-i dați play, puțin mai jos:



Bineînțeles, fiind un eveniment TEDx, am vizionat împreună și două clipuri TED. Le găsiți mai jos [după care găsiți câteva cuvinte despre prezentarea doctorului Raed Arafat, ultimul vorbitor, și despre discursul care mie mi-a răspuns la multe dileme despre ce înseamnă politica, jocurile politice și de interese]:

1. Seth Godin on the tribes we lead - un TED super!, despre leadership și schimbare azi, dar mai ales mâine...




2. Dan Gilbert asks, Why are we happy? - un TED care îți deschide ochii legat de natura fericirii. Blogul meu fiind intitulat Fericiiiiiree!!!!, sunt mai mult decât încântat să vi-l prezint:





Și, după cum vă spuneam, ultimul vorbitor a fost doctorul Raed Arafat. M-a impresionat foarte mult lupta lui. O luptă dusă pentru a salva vieți, dusă cu sistemul public, dusă cu interese private, dar dusă cu scop, viziune, și fără interese ascunse. El ne-a vorbit despre greutățile întâmpinate în înființarea serviciului SMURD, despre colaboratorii săi, dar și despre conflicte, despre pașii prin care trece un proiect, o viziune, înainte să reușească (mai întâi te ignoră, apoi se luptă cu tine, apoi câștigi - preluată de la Ghandi), despre perseverență, dar și despre (apropo de talkurile de mai sus) sprijinul pe care l-a primit [„tribul creat”], sprijin primit atât din partea unor oameni cu funcții, cât și din, sau mai ales din, partea oamenilor obișnuiți. Ne-a povestit cum unul din avantajele sale, și calitățile care l-au ajutat să ajungă unde a ajuns, a fost faptul că pe măsură ce întâmpina mai multă rezistență, motivația lui creștea, în loc să scadă. A mai vorbit despre riscurile presupuse de o eventuală intrare a sistemului privat in domeniul serviciilor de urgență. Ne-a spus un punct propriu de vedere, o istorie personală remarcabilă, cu multe elemente din culise... un discurs sincer, care a devenit pentru mine punct de referință în înțelegerea politicii și a jocurilor de interese, dar și în înțelegerea misiunii celor care fac lucruri pentru viața celor din jur. A fost și va fi, pentru mine, un model de leadership personal.

Cam asta ar fi aproape tot. Aș mai menționa organizatorii - Hydra Society, cu care cu siguranță voi păstra legătura. Ei au organizat acest eveniment, și au făcut-o excelent! :).

Și acum, după 2 ore de scris la această intrare, iau și eu o pauză de somn... mâine pe la 8:40 încep o nouă zi...

2 comentarii: